Warstwa izolacyjna podłogówki

Przy planowaniu ogrzewania podłogowego należy uwzględnić właściwą ilość miejsca na docieplenie. Stosowna grubość warstwy izolacyjnej ochroni dom przed utratą ciepła do gruntu i podbudowy. Im grubsza warstwa tym lepiej, jednak powszechnie stosuje się wartość co najmniej 100mm dla podłogi na gruncie, natomiast dla stropu akceptuje się wartość około 2,5cm. Przez zastosowanie właściwej warstwy chroniącej ocenia się, że 85% ciepła trafia z powrotem do domu. Do ocieplenia podłogi stosuje się płyty styropianowe typu EPS lub XPS. Styropian EPS tworzą spienione kulki ugniecione w blok, który w kolejnym etapie dzielony jest na mniejsze płyty. Jego struktura zawiera pory, co powiększa jego właściwości do nasiąkania. Bardziej praktycznym rozwiązaniem są panele XPS, które produkowane są o docelowych wymiarach. Tafle te mają jednolitą strukturę o gładkiej powierzchni. Istotną sprawą jest jakość płyt styropianowych, czyli ilość materiału zużyta na wyprodukowanie pojedynczej paczki styropianu. Im większy ciężar tym właściwości izolacyjne są lepsze. Do izolacji nie wykorzystuje się folii metalizowanej gdyż nie posiada ona cieplnych cech izolacyjnych. Rozkłada się ją w celu ochrony paneli styropianowych przed wodą z wylewki betonowej oraz do wyznaczania obszarów na przewody wodnej podłogówki.